Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Bažant edwardsov

Bažant Edwardsov

Lophura edwardsi
obrázok: lophura edwardsi
 Zaradenie: vtáky
 Výskyt: Ázia
 Potrava: rastlinožravce
 

   Bažant Edwardsov patrí medzi najvzácnejšie bažanty, v prírode je pravdepodobne už vyhubený. Obýval tropické horské lesy do výšky 600-900 m endemicky len v centrálnom a južnom Vietname. Od roku 2000 boli pozorované iba 2 jedince, od roku 2010 nenašli pátracie tímy žiadne vtáky. Pomenovaný bol po francúzskom zoológovi a paleontológovi Alphonovi Milnovi Edwardsovi, ktorý bol riaditeľom prírodovedného múzea v Paríži. Je jedným zo skupiny tzv. modrosfarbených bažantov. V dospelosti dorastá do dĺžky 58-65 cm. Samec je celý tmavomodrý, na krídlach so zeleným leskom. Na hlave má malý biely chocholček. Samica je nenápadne tmavohnedá. Žije monogamne a živí sa predovšetkým bobuľami a semenami rastlín. V období hniezdenia samica znáša 4-7 vajec, ktorých inkubácia trvá 21-22 dní. Bažant Edwardsov je v európskych zoo zaradený do programu záchranného EEP, ktorý koordinuje francúzska zoo v De Cleres. Celkovo sa vo svetových zoo podľa ISIS (k 1.1.2010) chová okolo 200 bažantov Edwardsových, z toho 160 v Európe. 

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.