Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Jaguár americký

Jaguár americký

 
Panthera onca
obrázok: c11 jaguar foto pl 1 1 
 
Zaradenie: cicavcešelmymačkovité
Potrava: mäsožravce

Jaguár je najväčšou mačkovitou šelmou Ameriky, jediný zástupca rodu Pantherav Novom svete. Mnoho ľudí si ho zamieňa s veľmi podobným leopardom, rozdiel je v charaktere škvŕn – u jaguára sú väčšie, s prerušenými okrajmi a spravidla s drobnou škvrnkou vnútri; u leoparda sú škrvrny a rozety uzavreté a bez vnútorných škvrniek. Ďalšie rozdiely nachádzame v stavbe tela, hlavy a napr. v dĺžke chvosta – u jaguárov je kratší. Aj u jaguára je bežná čierna forma – ide len o farebnú odchýlku normálnej škvrnitosti. Pri určitom pohľade z uhla aj u čiernych jedincov vidieť tmavé rozety a škvrny. Jaguár má obrovský areál výskytu, od južných štátov USA cez Mexiko, Strednú Ameriku až do Južnej Ameriky. Tu obýva rozmanité habitaty, od krovinatých polopúští, cez tropické dažďové lesy až po otvorené juhoamerické savany. Loví rozmanitú korisť do veľkosti tapíra, nepohrdne hlodavcami, vtákmi, plazmi či rybami. Má rád vodu a veľmi dobre pláva. Je jedinou z veľkých mačiek, ktorá často zabíja korisť prehryznutím lebky.  Oproti leopardovi má masívnejšie stavanú hlavu, hovorí sa, že je to adaptácia na otváranie pevných korytnačích pancierov. Po gravidite dlhej až 111 dní samica porodí 1-4 mladé, ktoré sa osamostatňujú vo veku 1,5 až 2 roky. V prírode sa dožíva 11 až 12 rokov, v zoo aj 20 rokov. Patrí medzi ohrozené živočíchy. Bojnická zoo chová jaguára od roku 2006, kedy získali čiernu samicu z nelegálneho chovu. V európskych zoo monitoruje plemennú knihu ZOO Chester v Anglicku.

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.